Dress code

A bál dress code-ja – azaz ajánlott öltözete – az alternatív black tie.

A „tie” kifejezés a férfiak kézzel megkötött csokornyakkendőjének angol megfelelőjéből ered, a „black” szó pedig arra utal, hogy a viselet igazi eleganciáját a fekete és fehér színek harmóniája adja.

Az elegáns öltözetek legmagasabb szintje az ú.n. white tie. Ez a hölgyeknél nagyestélyit, míg az uraknál frakkot és fehér csokornyakkendőt jelöl.

A következő – egyben legelterjedtebb – forma az. ú.n. black tie. A hölgyeknek itt már megengedett a kisestélyi viselése is, míg a férfiaknál a szmoking az irányadó. Ez utóbbi ruhadarab – mely nevét állítólag dohányzó kabátnak szánt eredeti funkciójából merítette – mindig fekete (esetleg mélykék) színű, s fekete csokornyakkendővel, fekete zoknival, illetve fekete (magas fényű/lakk) cipővel hordandó. Sokan nem tudják, de egy szmokingnadrágot nem illik övvel viselni, mert annak szükségszerű „tartozéka” a spanyolöv  és a mellény (- noha ez utóbbi helyett egyesek inkább a széles, fekete, a hagyományos indiai öltözetből „kölcsönzött” hajtogatott selyemövet preferálják).

Nem kell azonban aggódnunk akkor sem, ha hiányzik a nagyestélyi vagy a szmoking a ruhatárunkból. Az alternatív black tie a hölgyeknek megengedi a hosszú ruhát (ami nem azonos az estélyivel), míg férfiaknál a fekete öltöny/fehér ing/fekete normál vagy – lehetőleg kézzel kötött – csokornyakkendő összeállítást is.

Ezenkívül a jogászbál tradicionális jellegére tekintettel a magyaros öltözetek (attila, bocskai, kazinczy, palotás, díszmagyar stb.), és a Miskolci Egyetem selmecbányai kötődésére tekintettel az ottani díszegyenruhák (jogászoknál a jurátus) is megfelelő, sőt preferált öltözet a Tradicionális Miskolci Jogászbálon.

A legfontosabb, hogy öltözetünkkel is kifejezzük azt az ünnepi pillanatot, melyet az esemény szellemisége hordoz.

(Csemáné Dr. Váradi Erika)

Reklámok